Ciclul lunar

În curând, menstruaţia va deveni un lucru cât se poate de firesc pentru tine. Află mai multe aici despre ciclul lunar care o cauzează şi despre ce se întâmplă între timp.

Ce este ciclul menstrual?

Intervalul dintre cicluri este de aproximativ o lună şi, în general, este denumit „ciclu menstrual”. (Termenul provine din termenul în limba latină pentru „lună”, care este mensis.) Pentru a uşura calculele şi în discuţiile cu un medic sau un ginecolog, numim prima zi a menstruaţiei „ziua unu”. Mestruaţia este de multe ori singurul lucru pe care îl vei observa legat de schimbările care se petrec în corpul tău în fiecare lună, dar în spatele cortinelor se întâmplă mult mai multe lucruri!

Animaţia ilustrează exact ce se întâmplă în timpul ciclului menstrual. O poţi reda sau poţi face clic direct pe subiectul care te interesează.

 

 

 

 

Câte zile ar trebui să treacă între cicluri?

Un ovul se maturizează în ovare la aproximativ fiecare patru săptămâni.
 
Aceasta este doar o cifră aproximativă – ciclul menstrual este specific fiecărei fete! Uneori este mai lung, alteori este mai scurt. Vedeţi cele două exemple de mai jos pentru a vedea cum se pot desfăşura diferitele cicluri menstruale: Primul ciclu durează, în medie, 28 de zile. Cu 33 de zile, celălalt ciclu menstrual este, în mod clar, mai lung – însă complet normal. Nu uita că informaţiile legate de zilele fertile şi ovulaţie din ambele ilustraţii ale ciclului menstrual sunt valori aproximative. Dacă vrei să ştii mai multe despre ceea ce se întâmplă în fiecare zi, porneşte animaţia.

Ilustrație grafica al ciclului menstrual cu informații despre zile fertile.
 

Dacă menstruaţia mea este neregulată?

După instalarea menstruaţiei, acestea sunt adesea neregulate. Deci, nu trebuie să intri în panică dacă menstruaţia nu se instalează în ziua calculată şi ai un ciclu menstrual neregulat. Uneori durează câţiva ani până când hormonii se echilibrează, iar menstruaţia devine regulată. Stilul alimentar, stresul, călătoriile şi alţi factori pot determina variaţii ale menstruaţiei.

Dacă ai nelămuriri sau doreşti mai multe informaţii, discută cu medicul tău.

Câteva informaţii rapide despre menstruaţie: Ce, cât timp, cât de mult şi cât de abundent?

Ce? Lichidul care se scurge din vagin în timpul menstruaţiei nu este exclusiv sânge. Conţine şi scurgeri vaginale şi bucăţi din peretele care căptuşeşte uterul. Culoarea lichidului menstrual diferă foarte mult, de la roşu la maro şi maro închis.

Cât timp? În general, menstruaţia durează între cinci şi şapte zile. Din nou, acest lucru poate diferi foarte mult pentru toate fetele şi femeile – nu există „normal” în universul menstruaţiei!

Cât de mult? Ca şi în cazul altor caracteristici ale ciclului menstrual, cantitatea de sânge eliminată diferă destul de mult de la o femeie de alta. Aproximativ 65 ml de lichid menstrual reprezintă media – în total, aproximativ jumătate de ceaşcă. Nu pare atât de mult dacă vezi lucrurile din această perspectivă, nu?

Care sunt zilele cu cel mai abundent flux din ciclul menstrual?

Vei vedea că pot exista zile cu flux redus şi zile cu flux abundent. La începutul menstruaţiei, fluxul este, în general, mai abundent, aproximativ două treimi din fluidul menstrual fiind eliminat în primele 2 sau 3 zile. La finalul menstruaţiei, vor exista „zile cu flux redus”, când este eliminată treimea rămasă. Şi aceasta poate varia de la o persoană la alta. Te vei obişnui cu propriul ciclu şi vei învăţa destul de rapid cum să foloseşti tampoane şi absorbante de diferite dimensiuni.

Ilustrație grafică în care sunt exemplificate zilele cu cel mai abundent flux din ciclul menstrual.
 

Menstruaţiile vor fi la fel toată viaţa?

Ciclul nu va rămâne întotdeauna la fel şi se poate schimba cu înaintarea în vârstă. Majoritatea femeilor se confruntă cu schimbări legate de durată, abundenţă şi progresul menstruaţiei pe parcursul vieţii. Menstruaţiile sunt mai puţin regulate la început, dar şi atunci când femeile se apropie de menopauză. Pilulele contraceptive pot reduce fluxul şi pot face menstruaţiile mai regulate. Multe tinere mame constată că au ciclu mai abundent după naştere. Din acest motiv, tampoanele au dimensiuni şi capacitate de absorbţie diferită şi chiar aripi de protecţie separate – prin urmare, vei găsi întotdeauna unul care să ţi se potrivească. Poţi afla mai multe despre ce tampoane se potrivesc tinerelor aflate la primele menstruaţii aici.