Ce este scurgerea vaginală?

Scurgerile albe pe care ai început să le observi pe lenjeria intimă sunt normale, fireşti şi sunt un semn că se apropie ziua instalării menstruaţiei. Află mai multe aici.

Un secret împărtăşit!

Fetelor le place să vorbească despre câte în lună şi în stele, dar, uneori, ne jenăm şi nu vrem să fim noi cele care deschid discuţia… Aşa se întâmplă şi în cazul a ceea ce noi numim „scurgeri”. Este ceva cât se poate de normal şi li se întâmplă tuturor fetelor în apropierea primei menstruaţii, însă poate fi un motiv de îngrijorare dacă nu ştii despre ce este vorba!

Cum arată?

Ai observat pete albe pe lenjeria intimă? Acestea sunt „scurgeri albe” – un lichid transparent, albicios* care se scurge prin vagin. Nu ai de ce să îţi faci griji! De fapt, este absolut firesc şi li se întâmplă tuturor fetelor în apropierea pubertăţii. În unele cazuri aceste scurgeri sunt mai abundente... Unele fete încep să observe aceste scurgeri în jurul vârstei de 9 ani, în timp ce în alte cazuri ele apar mult mai târziu!

* Dacă scurgerile vaginale devin galben-verziu, capătă un miros diferit sau îţi irită pielea, este timpul să te adresezi unui medic.
 

De ce există?

Scurgerile albe sunt un semn că pubertatea s-a instalat. Corpul tău îţi spune că organele tale sexuale devin active! Ceea ce este extrem de util pentru noi fetele este că aflăm că ciclul menstrual se va instala în curând! Prima menstruaţie se instalează, în general, cam la un an după ce ai observat scurgerea albă… Ceea ce înseamnă că ai suficient timp să te pregăteşti, cu calm! Grozav, nu?

Se va vedea?

Scurgerile albe pot fi mai mult sau mai puţin abundente. Şi acest lucru este cât se pote de normal şi diferă de la persoană la personă! Uneori, este atât de puţină că nici nu o vei observa; alteori, lenjeria intimă se va uda destul de tare. Nu te îngrijora! Nu trebuie să ştie nimeni! Foloseşte absorbante zilnice (de exemplu Carefree): ele absorb umezeala şi îţi protejează hainele, pentru ca tu să te simţi confortabil şi curată întreaga zi! 

Doar adolescentele au scurgeri sau şi femeile?

Scurgerile persistă şi la vârsta adultă. Ele apar între menstruaţii, uneori mai intense, alteori mai slabe cantitativ. Depinde de progresul ciclului. Între două menstruaţii, cam în perioada ovulaţiei (când ovulul este eliberat şi pregătit pentru fertilizare), scurgerile sunt adesea mai consistente şi mai transparente.