Mituri

Imagine cu două tinere care citesc o carte. Fotografia ilustrează numeroasele mituri asociate menstruaţiei.

Despre menstruaţie, se spun tot felul de lucruri, dar nu toate sunt adevărate! Iată câteva lucruri pe care poate le-ai auzit şi tu – verifică dacă ştiai că sunt adevărate sau false.

„Dacă mergi la piscină cu un tampon intern, poţi avea scurgeri în apă”. Fals!
Nu trebuie să îţi faci griji legate de scurgeri, pentru că fluxul este absorbit cât se află încă în vagin.
Nu trebuie decât să introduci un tampon nou chiar înainte de a intra în apă şi să îl schimbi după.

„Dacă fac sport, aş putea să-mi pierd tamponul”. Fals!
Poţi practica orice sport în timp ce porţi un tampon intern – acesta se dilată şi, în general, rămâne fix, chiar dacă fugi sau sari după minge.

„Pot face sport în timpul menstruaţiei”. Adevărat!
Acum că foloseşti tamponul potrivit fluxului tău, poţi face sport în orice zi a lunii! Ascuns în interior, tamponul stă fixat şi nu vei avea scurgeri în timp ce faci sport. Aminteşte-ţi să schimbi tamponul când s-a umplut sau înainte să fi trecut 8 ore. Alege întotdeauna tamponul cu cea mai redusă capacitate de absorbţie pentru fluxul tău menstrual. Sportul este grozav şi pentru a te ajutasă te relaxezi şi poate preveni crampele.

„Tinerele sub 12 ani nu pot folosi tampoane”. Fals!
Poţi folosi tampoane imediat ce se instalează menstruaţia. Tampoanele o.b.® ProComfort™ Mini au fost create special pentru primele menstruaţii. Datorită vârfului îngust, formei subţiri şi învelişului moale şi mătăsos SilkTouch™, tampoanele sunt extrem de uşor de introdus.

„Tampoanele interne pot fi folosite şi de virgine”.Adevărat!
Din cauza modificărilor hormonale anterioare primei menstruaţii, himenul (amplasat în partea din faţă a orificiului vaginal) va fi devenit un pliu de piele moale, flexibil. Aceasta înseamnă că tampoanele interne de dimensiuni mai mici, cum ar fi o.b.® ProComfort™ Mini pot fi folosite în mod normal, chiar dacă eşti virgină. o.b.® ProComfort™ Mini este extrem de uşor de introdus.

„Este posibil să nu mai găsesc firul şi să nu mai pot scoate tamponul.” Fals!
Tampoanele sunt create astfel încât firul să fie întotdeauna în exteriorul corpului şi nu există niciun motiv să dispară în interior. Tampoanele interne o.b.® sunt realizate conform celor mai înalte standarde, astfel încât firul este ferm ancorat în tampon. În fiecare etapă a procesului de producţie, monitorizăm  tampoanele pentru a garanta cea mai înaltă calitate. Procedurile noastre de control includ teste aleatorii a forţei de întindere. Verifică şi tu: înainte de a introduce un tampon, trage ferm de fir. Vei vedea că este fixat foarte bine pe tampon.

„Tamponul se poate bloca sau pierde în corp.” Fals!
Tamponul este destul de fix în spaţiul pentru care este creat şi nu are unde să ajungă altundeva! Tamponul nu poate ajunge în uter. Orificiul dintre uter şi vagin este prea mic pentru a permite tamponului să treacă prin el. Tampoanele nu se blochează, dacă simţi că nu se mişcă atunci când tragi de fir, probabil nu este plin încă sau te încordezi prea mult şi trebuie să te relaxezi.

„Este posibil să introduc tamponul prea adânc şi să nu-l mai găsesc”. Fals!
Acest lucru nu se întâmpla din două motive. În primul rând, firul este suficient de lung pentru ca după ce ai introdus tamponul să îl poţi vedea. În al doilea rând şi cel mai important, tamponul nu poate trece în uter – orificiul este prea mic. Poţi vedea acest lucru clar în videoclipul „cum să introduci un tampon”.

„Tamponul trebuie schimbat cel puţin o dată la 4 ore, altfel îmi va face rău”. Fals!
Tampoanele interne pot fi purtate până la 8 ore. Depinde de fluxul tău. De obicei, trebuie schimbat la fiecare 3 - 6 ore în primele câteva zile în care sângerarea va fi mai abundentă. Pentru zilele cu flux mai redus, către finalul menstruaţiei, poţi folosi un tampon mai mic, pe care trebuie să îl schimbi la 6 - 8 ore. Alege întotdeauna capacitatea de absorbţie cea mai redusă pentru fluxul tău menstrual. Poţi folosi tampoane interne şi pe timp de noapte.

„Pot purta un tampon intern şi noaptea”. Adevărat!
Este absolut în regulă să foloseşti tampoane interne pe timp de noapte! Nu trebuie decât să schimbi tamponul chiar înainte de culcare şi imediat după ce te-ai trezit. Foloseşte întotdeauna tamponul cu cea mai redusă capacitate de absorbţie potrivită fluxului tău.

„Nu trebuie să port tampoane interne în fiecare zi a menstruaţiei pentru ca organismul să facă o pauză”. Fals!
Tampoanele funcţionează în armonie cu corpul tău, deci nu ai de ce să nu le poţi folosi de la începutul menstruaţiei. Important este să foloseşti întotdeauna tamponul cu cea mai redusă capacitate de absorbţie potrivită fluxului tău şi să îl schimbi atunci când atinge capacitatea maximă sau după 8 ore.

„Pot exersa introducerea tamponului înaintea primei menstruaţii”. Fals!
Trebuie să aştepţi ca menstruaţia să se instaleze înainte de a testa tampoanele, din două motive. Primul motiv este că este posibil ca himenul (amplasat în partea din faţă a orificiului vaginal) să nu fie pregătit – devine moale şi flexibil din cauza hormonilor în preajma menstruaţiei. În al doilea rând, lichidele menstruale permit introducerea şi îndepărtarea cu uşurinţă a tamponului şi dilatarea acestuia în organism. Anterior acestui moment, vaginul va fi cel mai probabil prea uscat, iar introducerea poate fi inconfortabilă.

„Tampoanele nu trebuie folosite de adolescente pentru că organismul lor nu este pregătit”. Fals!
Imediat după instalarea menstruaţiei, corpul tău este pregătit pentru a folosi tampoane interne. La început, se recomandă să încerci tampoane de dimensiuni mai mici, cum ar fi o.b.® ProComfort Mini. o.b.® ProComfort Mini este extrem de uşor de introdus.

„Tampoanele interne blochează scurgerile”. Fals!
Tampoanele interne nu blochează fluxul natural. Pur şi simplu absorb lichidul până la saturaţie. Dacă tamponul este plin, sângele poate pătrunde prin sau în jurul acestuia.

„Trebuie să îmi schimb tamponul de fiecare dată când merg la toaletă.” Fals!
Nu trebuie să scoţi tamponul de fiecare dată când mergi la toaletă, pentru că vaginul, uretra şi intestinele sunt organe separate, fiecare cu propriul orificiu. Fluxul este singurul care determină momentul în care trebuie să îţi schimbi tamponul. Pentru a verifica dacă trebuie schimbat, trage uşor de firul tamponului. Dacă tamponul se mişcă uşor, este suficient de saturat şi trebuie schimbat. În caz contrar, mai lasă-l şi verifică-l din nou ceva mai târziu (fără, însă, să depăşeşti 8 ore).

„Tamponul este prea mic şi nu oferă protecţie de încredere”. Fals!
Chiar dacă sunt mici, fibrele din care sunt făcute tampoanele o.b.® sunt extrem de absorbante. Acestea absorb lichidul şi îl reţin până când tamponul trebuie schimbat. Nu trebuie decât să găseşti nivelul de absorbţie corect pentru tine, care se poate schimba în funcţie de perioada menstruaţiei. Nu uita să foloseşti întotdeauna tamponul intern cu cel mai redus nivel de absorbţie pentru fluxul tău menstrual. Dacă eşti la început cu tampoanele, foloseşte mai întâi o.b.® ProComfort™ Mini– este cel mai uşor de introdus. Încearcă o.b.® ProComfort™ Normal pentru confort şi protecţie, dacă sângerarea devine mai abundentă.

„Adolescentele trebuie să folosească doar tampoane de cele mai mici dimensiuni”. Fals!
Este cu siguranţă recomandabil să folosiţi cea mai mică dimensiune– o.b.® ProComfort™ Mini – pentru că acestea sunt cel mai uşor de introdus şi îndepărtat, dacă foloseşti tampoane interne pentru prima dată, însă modelul potrivit depinde de debit. În general, în primele zile ale menstruaţiei, sângerarea este mai puternică, deci ai nevoie de un tampon care să îţi ofere senzaţia de curat şi uscat. Încearcă o.b.® ProComfort™ Normal pentru protecţie şi confort. Îţi recomandăm să foloseşti întotdeauna un tampon cu nivelul minim de absorbţie necesar pentru fluxul tău menstrual, marcat prin picăturile de pe pachet.

„Nu ar trebui să simţi deloc tamponul când îl foloseşti”. Adevărat!
Dacă tamponul este corect introdus, nu-l vei simţi. Dacă îl simţi atunci când stai pe scaun sau te apleci, nu l-ai introdus suficient. Urmăreşte videoclipul nostru pentru a verifica dacă introduci corect tamponul.