Ce este menstruaţia?

Menstruaţia este un fenomen cât se poate de natural şi este un semn emoţionant că devii femeie. Este descrisă în diferite moduri - ciclu, flux, menstruaţie, menstră – şi toate pentru un proces natural al corpului! Pentru a vedea exact ce se întâmplă în spatele cortinelor, fă clic aici.

Când corpul tău este pregătit, hormonii sexuali vor face ca ovulul să se maturizeze. Aceasta se întâmplă din patru în patru săptămâni. Ovulul maturizează într-unul dintre cele două ovare, după care este eliminat (= ovulaţie) şi ajunge printr-una dintre trompele uterine în uter.

Acest proces durează 3–4 zile. Uterul este deja pregătit să primească ovulul fertilizat: mucoasa uterină (= endometrul) se îngroaşă cu ţesut glandular şi vase de sânge, fiind pregătită pentru a începe gestaţia embrionului. Dacă ovulul nu este fertilizat, straturile superioare ale mucoasei uterine se rup. Aceasta se întâmplă la aproximativ două săptămâni după ovulaţie, ceea de cauzează pierderi de sânge şi ţesut, cunoscute sub denumirea de menstruaţie. Sângele şi ţesutul uterin se scurg din uter, prin colul uterin şi ajung în vagin.